Yin Yoga

Yin Yoga is een vorm van yoga die je zenuwstelsel kalmeert en je bindweefsel en gewrichten soepel houdt. We leven in een snelle wereld, een “Yang-wereld”. Yin Yoga is een heerlijke tegenhanger en een moment van onthaasting, terugkomen bij jezelf en je gevoel. Voor mij is het een doe-het-zelf-vorm van Rebalancing Lichaamswerk.

Tijdens de lessen ga je van beweging naar verstilling, van je hoofd naar je gevoel. Je komt meer in contact met jezelf. En je leert om je eigen grenzen te respecteren, te verkennen en heel voorzichtig te verleggen. Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen. Je gebruikt de houdingen juist om ín je lichaam te komen! Deze vorm van yoga ondersteunt daarmee het proces van denken (je hoofd) naar voelen (je hart) naar Zijn (je buik).


Ondanks dat het een minder intensieve vorm van yoga is, betekent dit niet dat het een makkelijke vorm van yoga is. Je oefent om aandacht te hebben, aanwezig te zijn, te voelen. Je beleeft met aandacht wat er gebeurt in het hier en nu tijdens de oefeningen. Je lichaamsbewustzijn neemt toe en je leert jezelf en je grenzen beter kennen. Het maakt niet uit hoe een houding er uit ziet of hoe diep je komt. Het gaat juist om het loslaten van verwachtingen en het jezelf vergelijken met anderen. Jij bent uniek. Jouw skelet, jouw lichaam is uniek. De lessen gaan over voelen en respecteren van jouw grenzen. En vooral in het hier en nu komen. Wat is nu goed voor mij? En dient dit mij of doe ik mezelf geweld aan? Door zo bewust te voelen in je lichaam tijdens de houdingen kom je meer in verbinding met jezelf. En dat is wat het woord yoga betekent: verbinden!

De voordelen van Yin Yoga kunnen o.a. zijn:

– Brengt balans tussen draaglast en draagkracht
– Vermindert stress en overprikkeling
– Oude vastgezette energie en blokkades komen in beweging en kunnen verwerkt worden
– Meer beweeglijkheid en flexibiliteit
– Een ‘open mind’ en meer rust in je hoofd
– Innerlijke stilte en aanwezigheid
– Meer bij je gevoel en ‘in je lichaam’
– Diepe ontspanning en rust
– Een betere circulatie van levensenergie en dus meer vitaliteit


Voor Yin Yoga lessen – klik hier

Restorative Yoga

Voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid is het van belang om te ontspannen en te herstellen. Van stress, van dagelijkse beslommeringen maar ook van het herstellen van emotionele en mentale (over)belasting. Ons lichaam heeft een zelfhelend vermogen en is continue bezig zichzelf te herstellen en vernieuwen. Teveel stress en overbelasting staat het zelfhelend vermogen in de weg. Ontspanning en rust ondersteunen dit fantastische vermogen van ons lichaam.

Restorative Yoga bied je lichaam de mogelijkheid om diep te ontspannen en op te laden. De meeste houdingen zijn simpel en toegankelijk voor iedereen ongeacht leeftijd en/of gezondheidstoestand. Er wordt gebruik gemaakt van kussens en ondersteuning om zo diep mogelijk in ontspanning te komen. De fysieke houdingen en ademtechnieken zijn voedend en verzorgend.


De voordelen van Restorative Yoga

– vermindert de effecten van chronische stress
– brengt balans tussen draaglast en draagkracht
– kalmeert het zenuwstelsel en dus perfect bij overprikkeling
– helend bij ziekte, verwonding, burnout
– herstelt de balans tussen lichaam en geest
– verbetering van je gemoedstoestand
– verlaging van je bloeddruk
– brengt rust in je hoofd